srijeda, 26. listopada 2011.

Članak u Glasu Slavonije

U ranom srednjem vijeku Slavonijom (Sclavonia) zvali su sve hrvatske zemlje od Istre do Albanije, a danas taj pojam označava dio kontinentalne Hrvatske, rekao je dr. sc. Stanko Andrić, u predavanju naslovljenom “Što je sve Slavonija i neka općenita razmišljanja o povijesnim pokrajinama”. Predavanje je održano u Klubu knjižare Nova u organizaciji Udruge studenata povijesti ISHA Osijek. Dr. Andrić bio je jedan od triju predavača koji su govorili o temi “Što je sve Slavonija”. Govoreći o pretpovijesti moderne Slavonije, istaknuo je da riječ Slavonija stara oko tisuću godina.“Ideja je ponuditi široj javnosti, osobito povjesničarima, kvalitetna i zanimljiva predavanja poznatih stručnjaka na neke osobite teme iz slavonske povijesti. Zajednički je nazivnik tema to što nastoje skrenuti pozornost sa stereotipnih motiva Slavonije s kojima se taj pojam čvrsto povezao u svakodnevnoj široj percepciji. No postoje i manje poznati elementi slavonske povijesti, drugačiji u odnosu na uvriježenu sliku”, rekao je moderator Zvonimir Glavaš, član udruge ISHA Osijek. U predavanju naslovljenom “Između secesije i revolucije - dvostruki život Osijeka u 19. i početkom 20. stoljeća, prof. Luka Pejić, iznio je tezu da zlatno doba Osijeka nije bilo toliko sjajno. Skup je zaključio dr. sc. Goran Rem izlaganjem “Urbana kultura Slavonije 1980-ih”, ističući kako su Osijek i Vinkovci u to vrijeme bili izvorišta raznolikih kulturnih zbivanja i projekata. V. Latinović (izvor)

ponedjeljak, 24. listopada 2011.

''Što je sve Slavonija?'' - fotografije

Zvonimir Glavaš, moderator tribine, pozdravlja okupljene.

Stanko Andrić drži predavanje o etimologiji imena Slavonija.

Luka Pejić priča o tzv. zlatnom dobu Osijeka i radničkom pokretu.

Goran Rem govori o urbanoj kulturi Slavonije 1980-ih godina.

ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Skup predavanja ''Što je sve Slavonija?''



Udruga studenata povijesti ISHA-Osijek organizira skup predavanja na temu „Što je sve Slavonija?“ koji će se održati u petak, 21. listopada 2011. u 18 sati u prostoru Kluba knjižare Nova (Trg Ante Starčevića 4, Osijek).

Ideja je skupa ponuditi široj zainteresiranoj javnosti, a osobito povjesničarima, kvalitetna i zanimljiva predavanja
poznatih stručnjaka na neke osobite teme iz slavonske povijesti. Zajednički je nazivnik tema to što nastoje skrenuti pozornost sa stereotipnih motiva Slavonije s kojima se taj pojam čvrsto povezao u svakodnevnoj široj percepciji prema različitim zanimljivim i manje poznatim elementima slavonske povijesti, „drugačijima“ u odnosu na uvriježenu sliku. 


Vođen tom idejom, najavljeni skup donosi predavanja:


-
dr. sc. Stanka Andrića – Što je sve Slavonija i neka općenita razmišljanja o povijesnim pokrajinama
- Luke Pejića, prof. – Između secesije i revolucije - dvostruki život Osijeka u 19. i početkom 20. stoljeća
- prof. dr. sc. Gorana Rema – Urbana kultura Slavonije 1980-ih

Svi zainteresirani pozvani su doći i uživati u odličnim predavanjima, postaviti pitanja, dati komentar te nedvojbeno proširiti svoje znanje i poimanje slavonske povijesti.